Inveresk Village

Two new houses were built within a stone walled garden, originally the kitchen garden, in a Georgian estate dating from 1712 outside Edinburgh. The site is in one of Scotland foremost conservation villages and is highly sensitive architecturally and historically. The proposal therefore required to be submitted to the Secretary of State for Scotland for his approval. In granting permission to build, he said: “The result seems to me to be a design of skill and flair, with potential for sheer delight in the subtlety of the detailing and the various imaginative touches such as the gates and the controlled variety of fenestration, in a manner which emulates but does not imitate qualities of the older buildings in the village and would thus genuinely enhance the conservation area and provide an instructive example of small-scale development on a very sensitive site”.

The houses were built using slate for pitched roofs, stainless steel and copper for flat roofs, re-used stone for rubble walling with new Darney sandstone dressings, lead watergates and flashings and European oak windows and doors. Low pressure hot water underfloor heating was adopted throughout with Italian porcelain ceramic floors.